Candide

Den Fynske Opera, 2015

Vissa människor möter man tidigt i livet och känner "Ja, vi ska jobba ihop i framtiden.", och Mikkel var en sån. Vi möttes redan under mina år på Balettakademien när han var där och gästundervisade. Vi har sedan dess hållt kontakten och jag har vart med i två produktioner som han dirigerat tidigare, My Fair Lady och Chess, men Candide är första gången vi arbetar ihop som ett team.

 

Candide har funnits i flera versioner genom decennierna. Ofta alldeles för långa versioner och manuset har bearbetats otaliga gånger för att få det att fungera. Vår version basserar sig på den version som Harold Prince regisserade på 70-talet på Broadway. Den är långt ifrån bokstavstrogen Voltaires Candide, men baserad på. Den har ett fartfyllt tempo och är vansinnigt rolig. 

 

Eftersom historien i sig är så absurd, skruvad, grotesk och rik på omöjliga situationer och platser har vi fått spänna fantasin lite för att hitta ett koncept. Det vi landade i är en halvarena med publik på tre sidor om scenen och orkestern på den fjärde med spelplatser i och bakom publiken. Det blev en vansinnig produktion med högt tempo och skruvad humor utan dess like. 

 

Regi & Bearbetning: MARKUS VIRTA / Dirigent: MIKKEL RØNNOW / Scenografi: STINE MARTINSEN / Kostym: MARIE Í DALI / Ljus: MADS NIELSEN / Koreografi: MARIE BROLIN TANI / Medverkande: SØREN BECH MADSEN, ANETTE BOD, ANDERS GJELLERUP KOCH, MATHIAS HEDEGAARD,  TORBEN KIRKEGAARD, TESSA KIILSHOLM, ANGELICA LARSSON ASP, TOR LIND, FREJA EVA LOCKENWITZ, KARIN NORDLY-HOLST, RASMUS RUGE, SIGNE SNEH SCHREIBER, DAVID SØRENSEN, METTE MARIA ØYEN

    © 2019 by Markus Virta