top of page

Recensioner

På varje produktions egen sida finns recensionerna i sin helhet.

Klicka på respektive affisch för att komma till sidan. Det går även att klicka på varje recensents namn för att komma direkt till recensionen.

En Gentlemans Handbok I Kärlek & Mord
Wermland Opera, 2015

 

"Storyn är förstås makaber och överdrifterna medvetna, men i Markus Virtas välavvägda regi blir det samtidigt en snyggt skruvad överklassatir i sekelskiftesmässig ”Downton Abbey”-kostym... ...I Karlstad skrattar man inte åt exotismen i sig, utan åt välgörenhetsivraren Hyacinth D’Ysquiths kolonialromantiska synsätt. Då blir det satir på riktigt."

Johanna Paulsson, Dagens Nyheter


"Det är i allt det här som regissören Markus Virta med hela sin ensemble väcker mest respekt. Att lyckas göra helgjuten musikteater av en obetydlighet."

Per Feltzin, Kulturnytt, Sveriges Radio P1

 

"Regissören Markus Virta har tagit ut svängarna precis så mycket och med sån skicklighet att galenskaperna aldrig slår över i rena fånerier... ...Inte ens de mest våldsamma dödsfallen är annat än storartat komiska."

Mats Dahlberg, Nya Wermlands Tidningen

 

"Efter en helkväll som denna kan man dra följande slutsatser. Att blanda Monty Pyton och Downtown Abbey är ingen dum idé, och Christer Nerfonts alla minnesvärda rolltolkningar ikväll skulle gott kunna sammanfattas i en förstklassig handbok i scenisk gestaltning."

Sigrid Josefsson, Värmlands Folkblad
 
Candide
Den Fynske Opera, 2015

"Markus Virta får fortalt det snurige beretning om Candide med forbilledligt klarsyn... ... Candide er blevet folkelig, farverig of festlig forestilling, der trods en spilletid på godt to en halv time forekommer umådeligt underholdende."

CPH Culture

 

"Det er stærkt og underholdende på samme tid. Helt basalt griner man rigtig meget undervejs af de utallige crazy-komiske ideer - men de svigter aldrig forbindelsen til den i dag lidt fjerne filosofiske diskussion, som ligger under det hele... ...Den temlig absurde komedie fungerer glimrende."

Henrik Friis, Politiken

 

"Du griner hele vejen og flyver derfra."

DR, P2

 

"Sangerne er fremragende. Som skuespillere, hvor de er fint instrueret af Markus Virta som de stereotyper, de skal være ifølge Voltaire, og som sangere... ...Candide er en fremragende forestilling."

Kjerteminde Avis
The Last 5 Years
Åbo Svenska Teater, 2014

"Markus Virtas regi kändes minutiöst genomtänkt och strukturerad och behövde aldrig ty sig till överdrivet stora gester för att budskapet skulle gå hem. Och det gjorde det med besked...

 

...På det hela taget är The Last 5 Years intim och intelligent musikteater av det slag som underhåller, berör och väcker tankar i just lagom proportioner."

Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet

 

"Det fina i The Last 5 Years är att både Cathy och Jamie försöker förstå varför det blev som det blev och är beredda till självrannsakan...

 

...Markus Virtas regi lyfter bra fram de starka, känsloladdade texterna som tillsammans med musiken bildar en välfungerande musikalisk helhet. 

 

...The Last 5 Years på Åbo Svenska Teater är en modern musikal absolut att rekommendera."

Maria Wegelius, YLE
Parade
Wermland Opera, 2015

"Markus Virtas översättning är lika ledigt svängig som musiken och personregin lyfter effektivt ett angeläget kammarspel med både skärpa och kontraster... ...Motsättningarna ligger liksom hela tiden där och skaver mitt i det rafflande tempot, där scenerna smidigt avlöser varandra."

Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

 

"Sorgligt nog är Värmlandsoperans vårmusikal ”Parade” så aktuell som om den vore skriven denna vecka, trots att den är nästan 20 år gammal och bygger på verkliga händelser i början av 1900-talet... ...Men det finns inget sentimentalt över denna gripande uppsättning, som Markus Virta har regisserat med stort allvar och finess."

Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet

 

"Regissören Markus Virta med team har verkligen lyckats få fram flytet i berättelsen - inga longörer, han vet när han ska stryka under och när han kan rusa vidare snabbt."

Per Feltzin, Kulturnytt, Sveriges Radio P1

 

"En av de bästa uppsättningar jag sett på värmlandsoperan... ...Den här musikalen höjer sig över det mesta som skrivs idag, och av en svensk uppsättning kan man inte önska sig något bättre. "

Lars Johansson, Värmlands Folkblad

 

 
Blodsbröder
Teater Västernorrland, 2013

"Teater Västernorrlands och Markus Virtas uppsättning av Blodsbröder visar vad som händer när lögnen får fäste i våra liv: hur den likt ett ogräs kväver och förgiftar allt som är vackert och gott, hur den alstrar svek och lidande och katastrof. Från första stund sugs man in i det starka, av känslor vibrerande skeendet...

 

...Känsliga personer varnas. Inte för att se denna musikal, utan för att missa den."

Susanne Holmström, Sundsvalls Tidning

 

"Det är magi på scenen. Det är rutinerat. Det är hjärtslitande. Stundtals är det väldigt roligt. Men framför allt är det tankeväckande. Är det klasskillnaden som skapar detta livsöde eller vidskepelse? Willy Russels historia tar avstamp i en aktuell och viktig samhällsfråga."

Jessica Ivarsson, Dagbladet

 

"Alla borde se Blodsbröder, för att peppas till att kämpa för en bättre värld, utan fattigdom och diskriminering. Jag är så berörd, om än nedstämd, efteråt, att jag blir helt stum."

Sveriges Radio
Rasmus På Luffen
Åbo Svenska Teater, 2011

"Att sätta upp Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen” med endast tre skådespelare låter som ett tämligen vanskligt företag. Markus Virta visar i sin dramatisering och regi att det går alldeles utmärkt...

 

...På ett imponerande sätt lyckas Virta dessutom vända svårigheterna till en fördel och skapa en föreställning som samtidigt är något av en lekfull lektion i teaterkonst. 

 

...Det är överhuvudtaget lite av Brecht möter barnteatern över uppsättningen. "

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser
 

"Anslaget på ÅST's Rasmus på luffen är först ganska käckt, man initierar ett äventyr. Att gå på luffen ju ut just så för våra tids barn. Men starka känslor ligger på lur. Övergivenheten och hungern, men också glädjen i att få gå med någon annan, att få vara med och dela...

 

..Det snabba tempot är en av föreställningens trumfkort."

Ann-Christine Snickars, Hufvudstadsbladet

 

bottom of page